Były lasy, jest mięso – Wojciech Ganczarek

Mogłoby się wydawać, że nie ma kraju mniej związanego z dynamicznymi zmianami we współczesnym świecie, niż anonimowy Paragwaj. Tymczasem za każdym razem, gdy kupujemy przecenione mięso w supermarkecie, nasz obiad współfinansują Paragwajczycy i środowisko naturalne, które ich otacza. Pod rękę z książką „Sprzedani. Reportaże z peryferii” wybierzemy się w podróż tematyczną po skutkach globalizacji. Gruntowe drogi z czerwonej ziemi poprowadzą nas przez Paragwaj, bez wątpienia najmniej znany, a przecież tak pasjonujący i pod wieloma względami wyjątkowy kraj Ameryki Łacińskiej.

Wojciech Ganczarek, urodzony w 1988, absolwent matematyki stosowanej i fizyki teoretycznej, w latach 2013-2023 w niekończącej się trasie rowerowej po Ameryce Łacińskiej. Autor relacji, reportaży i esejów prasowych, a także książek „Upały, mango i ropa naftowa” (2017), „Zabrali mi kraj. Rozmowy z Wenezuelczykami na emigracji” (2020) i „Sprzedani. Reportaże z peryferii” (Nagroda Magellana dla najlepszej książki reportażowej 2022). Twórca pełnometrażowego filmu dokumentalnego „Soy paraguayo” (2019) i kilku krótszych form dokumentalnych. Regularnie gości w ogólnopolskich mediach jako ekspert od Ameryki Łacińskiej (Radio357, Radio Nowy Świat, programy 2, 3 i 4 Polskiego Radia i inne).